CégünkrőlTermékekAkciókElérhetőség

Kisátmérőjű több szinten szűrőzhető monitoring kutak

Model 403 CMT Multilevel System

Mi is az a CMT Multilevel System

A CMT Multilevel System folytonos többcsatornás csővel történő mintavételezést jelent egyszerre több szintről. Hazánkban jelenleg a több szintről történő mintavételezés elég költséges feladat, mivel az alkalmazott technológiák nem hatékonyak. A CMT Multilevel System Kanadában, Amerikában és néhány európai országban már több éve sikerrel alkalmazott technológiának számít minek következtében megbízhatóbbá, részletesebbé gyorsabbá és költséghatékonyabbá vált a mintavételezés.

A CMT Multilevel System alkalmazásával 3 dimenziós képet kaphatunk a talajvízmozgásról és a szennyeződés felszín alatti eloszlásáról, lehetőség nyílik mind vertikális mind horizontális adatok részletes megismerésére. Dokumentációt készíthetünk a szennyezés koncentrációjának és a szennyező csóva körvonalának változásáról. Szennyezett területeknél figyelemmel kísérhetjük az öntisztulást, vagy a kármentesítési folyamat hatásosságát. Egy speciális kútfej segítségével lehetőség nyílik talajlevegő mintavételezésre is. Víztelenítési munkálatoknál pedig nyomon követhetjük annak hatásfokát.

Kivitel

Kétféle kivitelezésű rendszer létezik, a háromcsatornás és a hétcsatornás rendszer. A nagyobb, 43 mm külső átmérőjű rendszernél a  polietilén cső 7 részre van osztva, lehetővé téve 7 különböző mélységű zóna egyidejű megfigyelését. A háromcsatornás kivitel ugyanabból az anyagból készült, hasonló szerkezetű, de a külső átmérője csak 28 mm. Ez a keskenyebb változat különösen alkalmas a „direct push” technológiával készült kutak telepítéséhez.

A CMT technológia 2 féle rendszerének összehasonlítása

Tulajdonságok 7 csatornás 3 csatornás
Cső átmérő 43 mm 28 mm
Megfigyelhető zóna Maximum 7 Maximum 3
Csatorna átmérő Külső csatornák(6 db):10 mm
Belső csatorna (1db):9,5 mm
3 db 9,5 mm
Csatorna űrtartalma Külsők: 131 mL/m
Belső: 98 mL/m
98 mL/m
Telepítési lehetőségek Homok és bentonit rétegelésével Homok és bentonit rétegelésével
Előre gyártott homok és bentonit packerek használatával
A rendszer előnyei

  • alacsony költség
  • könnyen és nagyon gyorsan telepíthető
  • megbízható és részletes adatokat szolgáltat
  • egy fúrólyukból egyszerre akár 7 szintről is vehető minta ill. végezhető vízszint megfigyelés
  • minimális kockázat a keresztszennyezések kialakulására a megfelelő tömítések használatával
  • minimális helyi zavarás
  • a fúrólyukból kikerült szennyezett talaj mennyisége minimális, a „direct push” technológia alkalmazása esetén pedig egyáltalán nincs
  • költséghatékony eszköz a szennyezések vertikális eloszlásának meghatározására, a lebomlási folyamatok monitoringozására

A CMT kutak telepítése a Geo-Engineering Kft. "direct push" technológiája alapján

A Solinst cég a CMT kutak telepítését kizárólag az általa minősített telepítők részére engedélyezi. Ezzel az engedéllyel Magyarországon egyedül a Geo-Engineering Kft. rendelkezik.

A telepítés során egy 83/67 mm átmérőjű üreges acélcsövet sajtolunk a talajba egy erre alkalmas nyomóberendezéssel, amíg el nem érjük a kívánt mélységet. Ekkor a talajban lévő acélcső védelme mellett lassan leeresztjük az előre beszűrőzött többcsatornás HDPE csövet.

Az acél védőcső visszahúzása közben a szűrőzött szakaszokat körülvevő gyűrűsteret homokszórással töltjük fel a szűrő feletti min. 60 cm-es szintig, s a szűrőzött szakaszok közti gyűrűstérbe pedig zagyszivattyú segítségével bentonitos cementet injektálunk. A homokréteg megakadályozza a cementes bentonitzagynak a szűrőzött szakaszhoz való lejutását és egyben szűrővázat is biztosít.

A nyomás alatt bejuttatott cementes bentonitzagy a központosítóknak köszönhetően egyenletes vastagságban veszi körbe a beépített HDPE csövet, ezáltal nem maradnak „gyenge helyek” a tömítésben. A cementes bentonitzaggyal történő gyűrűstér tömítés megakadályozza a magasabb szinteken lévő felszín alatti vizeknek a csőfal melletti leszivárgását, ezáltal biztosítja a reprezentatív mintavétel lehetőségét, és egyben megakadályozza a mélyebb rétegek elszennyeződését. Miután a telepítés befejeződött a cső tetejére egy kútfejet teszünk, ami megakadályozza, hogy a rétegek felülről elszennyeződjenek.